Oude bekenden

Rosine Sieza

Rosine is al sinds 2007 betrokken bij de werkzaamheden van Thiosane Travel en is nu de eerste vertrouwenspersoon geworden van de reisorganisatie. Behalve het afhandelen van financiële en zakelijke kwesties, verzorgt zij de reizigers door ze op te vangen, het gastenverblijf te onderhouden, te koken, te wassen en reizigers te begeleiden…. De familie van Rosine is zeer betrokken bij het programma en de reizigers zij altijd welkom bij de familie thuis om te verblijven en mee te eten.

Dank zij de werkzaamheden van Rosine voor Thiosane Travel en dankzij de steun van Hulp Op Maat heeft Rosine haar studie af kunnen ronden. Dit heeft ze overigens niet in de laatste plaats te danken aan haar eigen ijver en inzet.

 

Moussa Kone

Moussa is bekend bij alle reizigers. Hij werkt als gids voor Thiosane Travel en kan dat als geen ander vanwege zijn grote kennis van Burkina Faso. Door alle werkzaamheden voor de reisorganisatie en de vele contacten met Nederlanders kan Moussa zelfs een beetje Nederlands spreken en verstaan.

Moussa is al eens door Hulp Op Maat uitgenodigd in Nederland en wordt in gevallen van nood financieel gesteund door Hulp Op Maat.

 

Aicha

Aicha is al bekend bij Marlon sinds 2002 waar zij hem telkens bedelend volgde en hij besloot haar familie te steunen door voedsel voor het gezin en kleding voor Aicha te kopen.. De moeder van Aicha kan niet praten en ze bedelt dagelijks bij de supermarkt in het centrum van de stad. Later is de hulp aan Aicha overgenomen door reizigers van Thiosane Travel die sponsoren werden van Hulp Op Maat.

 

Yacouba Sanou

Na Aicha is Yacouba de oudste bekende van Thiosane Travel en Hulp Op Maat. Hij werkte aanvankelijk alleen als djembédocent en –assistent en is daarmee één van de mooiste voorbeelden van het positieve effect van de samenwerking tussen de reisorganisatie Thiosane Travel en Afrikaanse medewerkers. Yacouba is in de loop der jaren van medewerker tot vriend en vertrouwenspersoon geworden en degene die zorgt voor het onderhoud en de bescherming van het gastenverblijf van Thiosane Travel en de woning van Marlon.

 

Ibrahim Ouattara

Ibrahim is de zoon van een van de dorpshoofden van het dorp Koro op tien kilometer van Bobo Dioulasso. Ibrahim werkte aanvankelijk als gids voor Thiosane Travel maar is inmiddels een goede vriend geworden van Marlon. Reizigers zijn graag bij het eenvoudige huisje van Ibrahim, gelegen tussen zijn velden en in de prachtige vallei. Speciale attractie is het maken van karitéboter dat door de familie van Ibrahim, soms speciaal voor de reizigers wordt gedaan.

 

 

Kalifa Dembele, de wever achter het museum  

Kalifa behoort tot de familie Dembelé en is daarmee van geboorte een traditionele griot. Van kinds af aan heeft hij in zijn geboortedorp in het Noorden van Burkina geleerd om instrumenten te bouwen en te bespelen. Daarnaast behoort het weven ook tot de ambacht van zijn familie.

Toen Marlon Kalifa rond 2005 leerde kennen, hielp Kalifa straatkinderen door ze bij hem te laten werken in ruil voor voedsel en hulp thuis.

Sinds 2009 moest Kalifa noodgedwongen steeds meer aan zijn eigen belangen en die van zijn gezin denken.

Een bezoek aan de werkplaats van Kalifa is een vast onderdeel geworden in het reisprogramma van Marlon en hij biedt op die manier en via Hulp op Maat hulp aan Kalifa en zijn gezin. Kalifa maakt op zijn beurt door zijn persoonlijkheid en vakmanschap vaak grote indruk op de reizigers.