2007

Geld voor operatie Bintou (oktober 2007):  

Marlon heeft Bintou 50 euro gegeven namens HOM voor een operatie aan haar hals en bijbehorende medicijnen. Zij heeft een schildklierziekte die wij kennen als “krop”. Ongeveer 2 keer per jaar komt er een delegatie van chirurgen naar Burkina om dergelijke operaties uit te voeren en dit wordt gelukkig gesubsidieerd. De vrouw huilde van dankbaarheid bij het overhandigen van het geld.

Bintou zit dagelijks met haar fruitkraam langs de weg. Een eerlijke hardwerkende vrouw die door haar man na de geboorte van haar 2e kind in de steek is gelaten. Haar oudste dochter heeft inmiddels 3 kinderen. Bintou heeft gestudeerd en probeert haar kinderen en kleinkinderen zoveel mogelijk ook naar school te sturen.

Marlon koopt het fruit voor de reizigers en hem zelf zoveel mogelijk bij Bintou om haar en haar familie te helpen, hoewel Bintou telkens weer probeert het geld in zijn geval te weigeren uit dankbaarheid voor wat Hulp op Maat en de reizigers al voor haar en haar gezin hebben gedaan.

 

GESPONSORDE PROJECTEN OKTOBER 2007  

Vervolg schoolgeld zoon Siko: Belinda, één van de donateurs van HOM, heeft geld gegeven speciaal voor de zoon van Siko. Voor het bedrag van 30 euro kan hij nu een heel jaar naar school. Op de foto’s de school van haar zoon, het klaslokaal en een foto van hun beiden. 

 

Voetbal

Marlon maakt kennis met de junioren van een bekende voetbalclub in Bobo Dioulasso. Dit team bestaat uit ongeveer 30 jongeren van ongeveer 17 jaar. De club heeft het voor Afrikaanse begrippen redelijk goed en wordt deels gesteund door enkele bedrijven. Desalniettemin zijn zoals te zien de schoenen van een slechte kwaliteit. Marlon heeft toegezegd te proberen om middels HOM in december schoenen mee te nemen. 

Voetballen… voor Burkina Faso!

door Peter van Mierlo KAMPEN (Stentor 30 oktober 2007) 

Een tiental zakken met voetbalkleding staat al klaar om met kerst richting Burkina Faso te gaan. Belinda Stoffer en Marlon Read dragen zorg voor een project in een van de armste landen ter wereld. “Voetbal is een belangrijke factor,” weet Read. “Mensen willen ergens mee bezig zijn, zich met anderen identificeren.” Marlon is Surinamer van afkomst met zijn wortels in West-Afrika. 

Na een workshop djembé raakte Belinda met docent Marlon Read aan de praat over Burkina Faso, het land waar hij ook reizen naar toe organiseert. “We kwamen op het idee een soort microkrediet te starten. Marlon is een bekende in Bobo-Dioulasso, de tweede stad van het land: net zo groot als Kampen, maar met 200.000 inwoners,” vertelt Belinda Stoffer, bezig aan haar derde project. Eerst werd in het Afrikaanse land een meisje aan materialen geholpen om een kapperszaak te starten. Daarna kreeg een man een naaimachine met voetbediening zodat hij samen met straatkinderen allerlei producten kon maken.  

Read is net terug uit Burkina Faso waar hij een voetbalclub en voetballende groepjes kinderen in de arme wijken bezocht. “Er is veel behoefte aan materialen. Weliswaar is er een voetbalinternaat, maar dat is alleen voor welgestelden. In de arme wijken is niets.” 

Belinda schreef eerst de Kamper voetbalclubs aan. “Er blijven vaak spullen in de kleedkamers achter die niet worden opgehaald. De eerste reactie kwam van vv Wilsum die schoenen en een trainingspak had liggen.”  

Belinda schakelde ook haar oom Jan Stoffer, trainer bij vv Zalk, in. Via zijn contacten en haar collega’s bij de gemeente Kampen kwamen de afgelopen weken tientallen shirts, sokken, broekjes en schoenen los. Het balletje is dus aan het rollen gebracht.  

Marlon en Belinda gaan op zoek naar een sponsor zodat iets structureels kan worden opgezet. Bijvoorbeeld voor de voetbalclub die dan dertig paar schoenen en kledingsets kan krijgen. “Maar weet je, de mensen zijn al gelukkig met heel weinig. Rijk zijn ze op andere vlakken, zoals familiebanden. De sociale contacten zijn daar erg groot. Wellicht kan er een uitwisselingsprogramma komen,” hoopt Belinda.  

GESPONSORDE PROJECTEN AUGUSTUS 2007  

Schoolgeld zoon Siko: De wasvrouw die bij Marlon werkt, vertelt dat zij haar zoontje van 7 jaar graag naar school wil laten gaan, maar daar geen geld voor heeft. Het schoolgeld voor een seizoen bedraagt 30 euro. Belinda geeft geld aan HOM zodat het zoontje van Siko naar school kan gaan.  

Vakantieweek Isac en Natalie: Bij een bezoek aan de familie Zongo vertellen Isac en Natalie met tranen in de ogen dat zijn niet op vakantie mogen. Het gaat om een georganiseerd kamp buiten Bobo Dioulasso voor kinderen van de basisschool. Bij navraag bij de vader die wel werk heeft, blijkt hij inderdaad momenteel geen geld te hebben. Dit komt omdat een opdrachtgever hem niet heeft betaald voor gedane arbeid. Deze vakantie is het enige uitje dat de kinderen in het jaar krijgen (en misschien zelfs de komende paar jaar). De kinderen worden verrast met een gift uit de HOM-kas, waardoor ze toch nog op vakantie kunnen.  

Kampengroep: een donatie van de presentatie groep uit Kampen van Marlon. Het bedrag is afkomstig van de betaling van opdrachtgevers voor de optredens.